Den glemte riviera

Ute etter Frankrikes flotteste strender? Neida, de ligger ikke på Rivieraen. Bli heller med til Languedoc, og kyststripen ned mot grensen til Spania: Velkommen til den glemte riviera!

Tekst og foto: Tom Andersson

Visst er det vakkert på den franske Riviera! Det er slett ikke uten grunn at vi valfarter til Nice, Cannes, St Tropez og de andre perlene langs Côte d’Azur – den asurblå kysten. Mange søker seg hit til et yrende liv om sommeren. Andre velger våren eller høsten, nettopp på grunn av det yrende livet – og de uendelige bilkøene det medfører.

Tenk deg så at du kan oppleve det beste av den syd-franske kysten uten det samme trykket, også midt på sommeren. Det kan du nemlig, om du tar flyet til Béziers i stedet for til Nice. Og herfra er veien kort til den vakre halvøya Cap d’Agde, den viktigste turistmagneten i denne delen av Frankrike.

Møte med Madame
Jeg ankommer sent på kvelden, med leiebil fra flyplassen i Béziers. GPSen min tar meg et par korte mil gjennom stadig trangere gater til jeg til slutt står foran en stengt port – tilsynelatende midt i et frodig boligområde. Porten åpner seg, og ut strømmer en familie på fire; far med en liten guttunge på armen, samt et par smilende besteforeldre.

– Du må være Monsieur fra Norvège, stråler flokken.

– Bienvenu au Cap!

Trolig var dette engang en herskapsvilla – i dag er det et herlig lite familiedrevet hotell med syv rom som alle er oppkalt etter blomster fra den lokale flora. Jeg mottas som en lenge savnet sønn av Madame, som både jubler, kysser meg på tre kinn og i samme åndedrag bekymrer seg for om ikke den norske Monsieur er sulten. Og jo, man kjenner jo at det er noen timer siden den tørre baguetten på Rygge.

Dessverre serveres det ikke annet enn frokost på det lille hotellet, og rundt midnatt har alle restauranter på Cap d’Agde stengt dørene for servering. Men Madame vet råd: Rett nede i gaten ligger naturistsenteret, og de holder åpent til langt ut i de små timer. Så om ikke Monsieurs bluferdighet står til hinder, er hjelpen nær om nøden er stor.

NATURISME: Village Naturiste på Cap d’Agde er en hel liten landsby for alle som synes badetøy er en uting. Eller klær generelt, egentlig – med mindre de er laget av lakk og lær… (Av naturlige årsaker er det ikke lov til å ta bilder inne på selve anlegget.)

Edens hage
Det sies at nød lærer naken kvinne å spinne. Det har de ikke fått med seg i naturistsenteret på Cap d’Agde; her er ikke et tekstil å oppdrive på verken Adam eller Eva, om man da ser bort fra enkelte unevnelige plagg i lakk eller lær. Det dingler og gynger og disser i gater og smug, og selv i de mange barene og restaurantene er kleskoden enkel å fatte – det samme som Marilyn Monroe etter eget utsagn hadde på seg om natten: Chanel no:5. Det holder lenge, det, i det enorme anlegget som etter min utrente oppfatning må være et av Europas største anlegg for nudister. Men det skal sies: Måltidet er utmerket, om enn preget av den eneste påkledte gjestens problemer med å feste blikket på noe annet enn hamburgeren.

Neste morgen våkner jeg av bjeffing fra hotellets hund. Den skraper på døren og vil inn, kanskje for å varsle om at frokosten er servert. Jeg slipper å lete lenge etter restauranten: Den befinner seg i hagen i form av et langbord, dekket opp under et stort oliventre i den frodige hagen.

– God morgen! stråler Madame, mens hun introduserer meg for de andre gjestene – alle franske, befriende påkledte og meget snakkesalige. Min skolefransk tøyes til bristepunktet og forbi, men det er en fest i seg selv bare å sitte her og suge inn stemningen.

MADAME: På Villa Lantana spiser man frokost i hagen, ved et langbord under et gammelt oliventre. Madame (til høyre) tar imot deg som om du skulle være nær familie. Det føler du da også raskt at du er.

– Alle først må Monsieur gjøre seg kjent med le Cap, mener et eldre ektepar fra Nîmes. De er brune som pepperkaker, og tipser om landets flotteste strender langs yttersiden av halvøya som utgør Cap d’Agde.

– Det er kilometer på kilometer med silkemyk sand – ikke som rullesteinene på Rivieraen, slår de fast.

– Og så må han selvsagt se byen! mener en buldrende brysk korsikaner med brysthåret viltvoksende ut av skjortekraven.

– Agde har lange og stolte tradisjoner helt tilbake til de gamle grekerne. Vi snakker om en av landets eldste byer her, grunnlagt mer enn 500 år før Kristus, foredrar korsikaneren og retter av uviss grunn en anklagende pekefinger mot brystet mitt.

– Men først, sier Madame, som redder meg på bestemødres vis – skal Monsieur spise!

På historisk grunn
Vel bespist og bekysset på tre kinn av Madame setter Monsieur kursen for byen Agde. Byen er – som den bryske korsikaneren påpekte – en av Frankrikes eldste. Den ble grunnlagt av grekerne så tidlig som 525 år før Kristi fødsel. I alder er den kun overgått av nærliggende Béziers og storbyen Marseille. Byen ble etterhvert overtatt av romerne, som har etterlatt seg et mer synlig preg på dagens Agde.

HISTORISKE AGDE: De trange og koselige gatene i gamlebyen gjør Agde til en populær turistdestinasjon. I bakgrunnen, byens katedral fra 1200-tallet.

Agde er også stedet der den verdensarv-deklarerte Canal du Midi via elven Herault munner ut i Middelhavet. Dette gjorde byen til et viktig handelssentrum i regionen, og en livlig havneby. Bebyggelsen bærer da også preg av det, der gamlebyen byr på trange gater og middelhavsbebyggelse fra 16- og 1700-tallet. Agde er rett og slett en vakker, historisk by, med tilgang til noen av kystens flotteste strender.

KANALER: Verdensarv-beskyttede Canal de Midi har sitt endepunkt i Middelhavet via elven Herault.

Men Languedoc har også annen interessant historie å by på. Dette var engang katarenes land; langs hovedveiene gjennom provinsen ser du stadig store veiskilt som bekrefter nettopp dette. Katarene var en religiøs folkegruppe som slo seg ned i området for over tusen år siden, og som ble så opplyste og mektige at pavemakten følte seg truet. Pave Innocens utlyste dermed et korstog – det første og eneste som noensinne fant sted på europeisk jord – og utryddet katarene i løpet av 40 år.

Regionen er krydret med gamle katarbefestninger, og mange legger opp hele ferieruten etter å besøke så mange som mulig av dem. Mest intakt er nok borgbyen Carcassonne, som til tross for sterk kommersialisering er vel verdt et besøk.

CARCASSONNE: Det gamle Carcassonne er en intakt, men temmelig kommersialisert borgby fra katarenes tid. Kanskje den mest trafikkerte turistmagneten i Languedoc, men likevel verdt et besøk.

Malerisk ved Middelhavet
En perle ved reisens ende er Collioure. Har du ennå ikke hørt om den lille byen ved Middelhavet, helt ned mot grensen til Spania, er det sannelig på tide. Collioure er flere ganger kåret til Frankrikes vakreste by, og det sier ikke lite i et land som byr på flere verdenskjente byperler.

MALERISK: De trange, pittoreske gatene i Collioure er med på å skape estetikken og stemningen i Frankrikes vakreste by.

Collioure er malernes by. Hit kom de for å finne inspirasjon og vakre motiver i landskapet – Picasso, Matisse og Braque var bare noen av de mange berømte kunstnerne som tilbragte lange perioder her. Den dag i dag er kunstnere med sine staffelier en naturlig del av gatebildet i en by som ellers er sterkt preget av sin katalanske innflytelse; det er like mye Spania som Frankrike, som Madame uttrykker det neste morgen etter å ha avkrevet meg full rapport fra mine turer rundt om i provinsen.

Og visst er denne delen av Frankrike på mange måter en skjult juvel for mange av oss. Languedoc-Roussillon byr på alt fra Syd-Frankrikes vakreste strender via et utall historiske steder til Frankrikes vakreste by. Er du glad i god vin, god mat og syd-fransk ferie uten det enorme trykket på Rivieraen, er dette så absolutt et alternativ som bør føres høyt opp på ønskelisten.

Jeg er tilbake hos Madame, under oliventreet i den frodige hagen på Cap d’Antibes. De pepperkakebrune er tilbake i Nîmes – den bryske korsikaneren ligger som en punktert hvalross på en solstol ved bassenget, så dekket av kroppshår at solkrem aldri ville nådd frem til huden. Iblant høres et plask når han velter seg ut i bassenget, ellers er lydbildet total stillhet varsomt krydret av kvitrende småfugler.

– Det er varmt i dag – Monsieur må være tørst, sier Madame, og forsvinner mellom plantene. Et øyeblikk etter er hun tilbake med et glass iskald, lokal og aldeles livgivende rosé.

Livet smiler for Monsieur.

Fakta
Turistinformasjon
Cap d’Agdes turistkontor ligger synlig plassert i innkjøringen til halvøya, og er et av de flotteste lokale turistkontorer jeg noensinne har sett. Det du ikke finner av informasjon her, er ikke verdt å vite.
www.capdagde.com

Komme seg dit
Du flyr direkte fra Rygge til Béziers med Ryanair, og befinner deg umiddelbart i hjertet av provinsen Languedoc-Roussilon.
www.ryanair.com

Bo bra
Jeg bodde på det hyggelige, familiedrevne Villa Lantana med syv rom på Cap d’Agde – alle rom forskjellige, med navn etter blomster fra lokal flora. Kun frokost, men den vennlige stemningen og følelsen av å befinne seg i en vakker og fredelig oase mer enn veier opp for mangelen på restaurantfasiliteter. Hit vil jeg tilbake!
www.villalantana.com

Spis godt
Languedoc-Roussillon er et av Frankrikes ledende vindistrikter, så her er det bare å velge – hvor som helst. Områdets spesialitet på matbordet er gryteretten cassoulet, som gjerne har svært lokale variasjoner. Fiskerestaurantene i Agde serverer ellers nydelige sjøretter fra Middelhavet.

Ting å gjøre
Byen Agde er selskreven. Nyt den pittoreske stemningen i gamlebyen, og legg gjerne turen innom Saint Etienne-katedralen fra 1200-tallet. Mange unner seg også en båttur på Canal du Midi, som har sitt endepunkt nettopp i Agde.
www.ville-agde.fr
Er du naturist, finner du den gigantiske landsbyen Village Naturiste på Cap d’Agde. Her finner du flere hoteller, butikker, restauranter, barer og nattklubber i tillegg til en sandstrand på to kilometer. Vær oppmerksom på at swinger-fokuset er større her enn andre tilsvarende naturiststeder i Europa.
www. cap-nat.com
Du befinner deg i katarenes land – folkegruppen som var utsatt for et korstog for tusen år siden. Historien preger hele regionen, med et vell av gamle katarbefestninger å besøke. Begynn gjerne din historiske vandring i Carcassonne.
www.tourism-carcassonne.co.uk
Collioure ligger helt ned mot spanskegrensen, og er kåret til Frankrikes vakreste by. En opplevelse i seg selv.
www.collioure.com

(Visited 83 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × one =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.