Dra ‘te sjøss i Toscana

Hvem er det som sier at ditt hotellopphold i utlandet trenger å ligge på land? Vi dro på ”hotellferie” fra den toscanske kystlandsbyen Castiglioncello til Napoleons Elba – i en 50 fots seilbåt!

Tekst og foto: Tom Andersson

Bare tenk på dette: Kanskje er det bedre å gjøre som sneglen og reise rundt i sakte fart – med huset på ryggen? For det er nå engang slik at ikke alle nordmenn er som Hamsuns jordbundne Isak Sellanrå i Markens Grøde. De fleste av oss liker nok som Isak å komme frem og hjem; å høre til et sted. Vi liker å vende tilbake til det faste hotellet eller ferieboligen i sydligere strøk, hvor vi kjenner omgivelser, naboer og rutiner. Men noen av oss foretrekker å være underveis. For oss er målet selve reisen, ikke det å komme frem. Og for oss er kanskje løsningen å kjøpe eller leie en feriebåt i stedet for et feriehus?

Tanken festet seg under en tidligere reise til Toscana. Åsene, vinmarkene og cypressene er fantastisk vakre, det vet vi jo fra før – men hva med havet? Der ute ligger Elba, Korsika og Sardinia og lokker. Og langs hele den toscanske kystlinjen – kalt Etruskerkysten – ligger de vakre byene og tettstedene som perler på en snor. Kanskje kunne det være en idé å la hotellrommet bli en 50 fots havseiler eller til og med en smekker og milslukende cabincruiser?

BLÅSKJELL: Serena og Erika lager blåskjellmiddag i byssa: Det er godt med plass i en Bavaria 50.

Skipper i særklasse
Vi er på ”visning” i en 50 fots Bavaria havseiler formidlet av selskapet LaVitaBlu, som er eiet og drevet av norske Per Arne Log. Båtkundene kommer fra hele verden, enten som kjøpere eller som leietagere. Felles for de fleste er at de leier inn mannskap, eller i det minste en skipper til å føre dem trygt over Middelhavet. For den jevne norske båtturist høres det overdrevent pinglete ut å skulle hyre inn hjelp for å håndtere båten, men glem ikke at de fleste av båtene i dette farvannet er fra 50 fot og oppover. I Norge må du ha kystskippereksamen for å føre båter over 50 fot, og faktisk er det slik at kravene til skipperen i det landet du kommer fra også gjelder i Italia.

Altså hyrer vi inn en skipper, og valget faller på Hans.

SEILAS: Skipper hans og Serena på stø kurs mot Elba.

Hans er fra Tyskland, og jobber til daglig med salg av den noe spesielle kombinasjonen båtmadrasser og aluminium i Nord-Italia. Han tar sommerjobb som skipper for folk med for store båter (som oss, min venn Per Arne, hans italienske kjæreste og hennes venninne ), og er kompis på et kvarter. Det viser seg raskt at Hans er en skipper i særklasse.

– Kan jeg bomme en røyk? spør vår støtte og vår stav på havet.

Med kurs for Elba
Vi er fire stykker i båten – fem med Hans. Og det er rikelig med plass. Alle har hver sin lugar, og byssa rommer både oss og dobbelt så mange middagsgjester om det skulle knipe. Det er tre bad ombord, to av dem med dusj. Kjøkkenet inneholder alle moderne bekvemmeligheter, og står ikke tilbake for de fleste hyttekjøkken jeg har sett.

ROMANTISK: Visst er det vel romantisk og seile inn i solnedgangen i Middelhavet…

Ikke det at vi oppholder oss noe særlig innendørs. Det er 30 grader i den italienske forsommersolen, og den svalende vinden på dekk er langt å foretrekke. Vi setter kursen for Porto Azzurro – etter sigende den vakreste byen på Elba, hvilket ikke sier så lite. Og derfor også den mest populære havnen for båtfolket. Vi ble rådet til å bestille havneplass i god tid, og er glad for det når vi kommer frem etter to flasker hvitvin (vi har jo egen skipper) og fem-seks timers seilas: Her ligger yachter og havseilere tett som beluga-kaviar, med akterenden inn og gangbro i land. I Italia går redernes fruer i land med høye hæler og bikini; flate sko med gummisåler og fornuftige fotballshorts overlater de til oss nordmenn.

BRYGGESJEFEN i Porto Azzurro er like blid som han er hjelpsom når vi skal legge til i havnen for natten.

Porto Azzurro
Elba er en vakker øy, og Porto Azzurro er en perle av en havneby: Ikke skjønner jeg hvorfor Napoleon på død og liv ønsket seg vekk herfra. Kanskje var det færre turister og lengre mellom barene den gang han satt forvist og ensom her ute? Vi overlater spylingen av dekk til en mumlende skipper Hans, og filosoferer en stund over herr Bonapartes mulige gjøremål den gang da på Elba. Så kapitulerer vi, og bestiller en grappa: Solnedgangen er så vakker at den må ledsages av noe sterkere enn øl. Og er det ikke noe som heter ankerdram?

KVELDSSTEMNING i havnen i Porto Azzurro på Elba. Napoleons gamle eksil-øy er bare én av mange vakre destinasjoner i denne delen av Middelhavet, og ligger rundt 4-5 timers seilas fra vårt utgangspunkt i Castiglioncello.

Det er blitt stadig mer populært å kjøpe feriebolig på Elba, særlig blant italienere. Men prisene er stort sett stivere enn i fastlands-Toscana (Elba hører også til Toscana), og de fleste nordmenn vil nok finne det litt for kronglete å ta fergen ut hit etter å ha fløyet til Pisa eller Roma, og deretter kjørt, toget eller busset til fergeleiet. I tillegg er fergen av en eller annen grunn uforskammet dyr; skal du ha med deg bilen over, slipper du ikke unna med under et par tusen kroner.

Men vi har boligen med oss, flytende i havnen. Så vi bruker heller pengene på en bedre middag på en av byens mange hyggelige restauranter, og tørner inn i lugarene før midnatt – stuptrøtte av sjøluften.

STRANDHUGG: Det finnes en rekke små og vakre badeviker med krystallklart vann å velge mellom. Med flytende feriebolig har du alltid nye muligheter å velge i.

Neste dag luffer vi hjemover i et bedagelig tempo. Vi dropper ankeret i et par flotte badeviker, og seiler en snartur innom Porto Ferraio – den største byen på Elba. Underveis spiser vi blåskjell ledsaget av et par glass iskald hvitvin, mens vi nyter den fantastiske følelsen av frihet på havet. Inntil skipper Hans får melding over radioen av en kompis-skipper på tokt utenfor Pisa noen mil mot nord at en tordenstorm er på vei mot vårt område. Så vi legger kursen mot land, og når havnen i Castiglioncello før midnatt.

TORDENSTORM: Etter tretti graders varme i over en uke melder en skipper utenfor Pisa over radioen at en tordenstorm nærmer seg våre farvann. Vi seiler om natten for å rekke i havn før himmelen revner, men uværet glir heldigvis forbi oss i vest.

Alternativ til feriebolig
Nordmannen Per Arne Log driver gjennom sitt selskap LaVitaBlu formidling av eiendom i Toscana. Men han formidler også salg og utleie av båter, og deler gjerne av sin erfaring med båtinteresserte lesere.

– Den smarteste fremgangsmåten når du skal kjøpe båt og planlegger å sette den i charter, er å opprette et lite enkeltmannsforetak i Italia, sier Log.

– Båten kjøper du utenfor Italia, og slipper moms fordi du skal drive chartervirksomhet. Det er heller ikke moms på selve chartervirksomheten. Så leier du ut båten til deg selv når du ønsker din ferie på havet. Dette kan du gjøre selv, eller du kan la oss og våre partnere styre det for deg. Vi tar 25 prosent av leiesummen, mens du selv beholder 75 prosent.

På spørsmål om hvilken båt som er den optimale utleiebåt og derfor hans anbefalte kjøp, mener Log at en Bavaria 55 ligger temmelig nær. Den har 5 kabiner og rommer en god del folk, og bør kunne gi en charterinntekt på opp mot 70.000 euro i året. Trekker du fra 25 prosent til administrasjon og årlige driftskostnader, er det fremdeles et solid bidrag igjen til å forrente investert kapital eller dekke dine lånekostnader. For deg som foretrekker havet fremfor landjorden, er dette rett og slett et meget spennende alternativ som feriebolig i utlandet!

Fakta
Turistinformasjon
www.castiglioncello.com
www.infoelba.com

Komme seg dit
Norwegian flyr direkte til nabobyen Pisa.
www.norwegian.no

Bo godt – på sjøen
Vi leide båt med skipper fra havnen i Castiglioncello, favorittbyen til Marcello Mastrioanni og Romas film-elite på 50-tallet. Her stopper også stamgjest George Clooney på den lille restauranten Station Gallery når han er på motorsykkeltur i Italia.
www.lavitablu.com

Spise godt
Leier du en båt på over 50 fot, følger skipper og gjerne kokk (ofte samme person) med på turen. Friske råvarer kjøper du med deg før avreise – eller trekker dem opp av havet. I havnene har du et utall koselige restauranter og cafeer å velge mellom.

(Visited 66 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 7 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.