Flott med slott

Landskapet rundt Stockholm byr på en rekke flotte slott, og mange av dem drives som hoteller og restauranter i luksusklassen. Jeg tok en rundtur for å teste hvordan Jeppe hadde det i baronens seng.

Tekst og foto: Tom Andersson

Den etter datidens målestokk temmelig revolusjonære forsamlingen på Eidsvold forkastet norsk adel i 1814. Svenskene på sin side så ingen grunn til å kvitte seg med sine grever, baroner og andre nobiliteter med ulik grad av blått i blodet, verken den gang eller nå.

I dag er adelens privileger på det nærmeste borte, i alle fall på papiret: Det er fullt mulig å være adelig, og likevel lutfattig i dagens Sverige. Det som derimot står igjen som monumenter og kulturskatter etter tidligere tiders svensk ekstravaganse, er de mange slottene og herregårdene spredt rundt om i landet. Kun et fåtall er igjen i adelsfamilienes eie; noen er overtatt av staten, mens mange er på private hender der blodårene inneholder knallrødt, kommersielt blod: De er omgjort til hoteller, restauranter og spa-resorter i luksusklassen.

Til glede for oss nordmenn, som skal lete med lys og lykte etter et slott å sjekke inn på for helgen i Furet Værbitt. Derfor tok jeg turen til Stockholm, leide bil på Arlanda og ga meg slottslivet i vold. Og tro meg på mitt ord: Det er slett ikke så ille å våkne opp som Jeppe i baronens seng…

I Carl Hamiltons rike
Jeg mistenker at den svenske forfatteren Jan Guillou har vært på besøk på Hedenlunda Slott før meg. I slottets historiekrøniker leser jeg nemlig at en av slottets tidligere eiere het Carl Hamilton – det samme som Guillous adelige romanhelt og superspion med dekknavnet “Coq Rouge”.

HEDENLUNDA SLOTT ble bygget i andre halvdel av 1700-tallet, men stedets historie løper helt tilbake til yngre jernalder.

Nåvel, strengt tatt er jeg vel nærmere Jeppe enn Carl Hamilton her jeg sjekker inn på Hedenlunda Slott; utsiktene til en myk himmelseng og et gourmetmåltid med tilhørende “vinpaket” trekker mer enn å infiltrere seg i Røde Brigader akkurat nå, når Kong Vinter sprer sine siste sinte snøfiller i et infamt forsøk på å holde sommeren på en armlengdes avstand.

ÆRVERDIG: Hotellrommene er holdt i et ærverdig interiør, men inneholder all den moderne komfort du kan ønske deg.

I slottssalen er det fyr på den gedigne peisen. Langbordene er drapert med hvit damask, og lyssatt med antikke sølvkandelabre. Fra veggene skuler eiere fra forgangen tid ned på gjestene, som i kveld består av et knippe lokale kommunepamper i løftet, men avdempet stemning – og altså meg.

SLOTTSMIDDAG: Under oppsyn av tidligere generasjoner på veggene spiser du som en greve på Hedenlunda Slott.

Kveldens meny blir diskret avlevert av hovesteren, og lover tartar på sitrongravet laks, helstekt oksefilet og sjokoladebrownie med lokale bær og honningflarn. Jeppe ville kanskje ha valgt skummende øl til maten, men jeg følger sommelierens anbefalinger og går for “vinpaketet”.

FINT FOLK ankommer Hedenlunda Slott på slutten av 1800-tallet. (Foto: Privat)

Etter middag søker jeg ned til sjøen. Det er uforskammet kaldt – et uønsket avbrudd i det som i går var full vårblomstring i Sörmland. Desto bedre da, å kunne sette seg i en badstue. Og deretter avslutte med et glass champagne mens solen farger Hedenlundasjön gyllen.

3 ting å gjøre på Hedenlunda Slott
1. Golf
Norrtorps golfbane ligger i nærheten av Hedenlunda Slott. Det er mulig å bestille golfpakker i utvalgte helger, som inkluderer opphold på hotellet, greenfee og slottsmåltider gjennom et døgn.

2. Badstue ved sjøen
Hedenlunda Slott ligger ved en vakker innsjø, og nede ved denne er det bygget en badstue. Få ned deg solnedgangen herfra, gjerne med et glass champagne på terrassen utenfor.

3. Slottsbryllup
På Hedenlunda Slott avholdes det årlig en rekke bryllup, og kanskje er det ikke så dumt å feire dagen på et slott? Her har du muligheten til å få skreddersydd arrangementet etter dine egne ønsker.

Fakta om Hedenlunda Slott
Turistinformasjon
www.hedenlundaslott.se

Adresse
Hedenlunda, 642 94 Flen, Sverige

Historie
Hedenlunda Slott har en spennende historie med aner tilbake til 1000-tallet. Gravfeltet og runesteinen i parken er fra yngre jernalder, og vitner om at stedet tidlig var bebodd. I et pergamentbrev datert 8. september 1336, skrevet på latin, omtales den første navngitte eieren; Karolus in Hedenlundum.

På 1570-tallet er Hertug Karl (IX) eier av gården. 1582 overdrar han den til den skotske adelsmannen Hans Stuart, og slekten Stuart er deretter eiere i tre generasjoner frem til 1683.

På midten av 1700-tallet fikk en pur ung Helena Magdalena Wrangel daværende Hedenlunda i morgengave av sin mann, Carl Fredrik Hamilton. Hedenlunda besto da av en hovedbygning og fire fløyer, samtlige lave trebygninger. Da hun noen få år senere ble enke, bestemte hun seg for å la oppføre den bygningen vi i dag kaller Hedenlunda Slott. I 60 år levde hun deretter som enke på sitt elskede Hedenlunda.

Siden 1972 har det vært drevet hotell- og konferansvirksomhet på Hedenlunda, med eiere som SAAB, SAAB-SCANIA og SCANIA. Fra januar 2010 kom Hedenlunda igjen i privat eie da Scania CV AB solgte Hedenlunda til Cemoni Olsson.

På rangel med Engström og Zorn
Dufweholms Herrgård er riktignok ikke noe slott, men byr til gjengjeld på et oppkomme av artige overraskelser og fargerike historier i maleriske omgivelser.

DUFWEHOLMS HERRGÅRD speiler seg vakkert i vannet, men byr på mye mer enn bare en vakker fasade.

Da de kjente svenske kunstnerne Albert Engstöm og Anders Zorn hadde drukket opp alle pengene sine under ett av mange feststemte besøk på Dufweholms Herrgård, var gode råd dyre. Men ikke dyrere enn at de fant en vei ut – og Dufweholm ble en attraksjon rikere.

– Som oppgjør for manglende betaling dekorerte de lysthuset nede ved sjøkanten, forteller Caroline Eriksson, som har vært ansatt ved den vakre herregården i 10 år.

Og ganske riktig; etter en kort spasertur over den idylliske broen kan jeg ved selvsyn se at de to ranglefantene har dekorert alle veggene i det lille lysthuset med karikaturer av datidens kjendiser – inkludert Kong Oscar II, August Strindberg og vår egen Bjørnstjerne Bjørnson.

RANGEL-KUNST: De kjente svenske kunstnerne Anders Zorn og Albert Engström kunne ikke gjøre opp for seg etter en rangel på Dufweholm. Som betaling utsmykket de vegger og tak i lysthuset.

Dagens eier, Fredrik Åström, er en foretaksom herre. Ikke bare eier han flere slott og herregårder rundt om i Sörmland under paraplyen “Svenska Kulturpärlor” – han er også en ivrig samler av allslags rariteter fra forgangne tider. Disse har han utstilt i et knippe mini-muséer rundt om på området, og det er en fest å besøke disse. Her finner du alt fra gamle emaljeskilt (fra dengang faren din var guttunge) til et gammelt apotek, en gammel frisørsalong og mye, mye mer.

STORTRIVES Caroline Ericsson har vært ansatt ved Dufweholms Herrgård i flere år, og stortrives i det spennende miljøet. Her i et av herregårdens mange mini-muséer.

– Men vi klipper ikke håret ditt altså, ler Caroline. (Synd, for det er på høy tid.)

Det får bli lunsj i stedet. Og den skuffer ikke. Slottene og herregårdene rundt Stockholm har alle det til felles at de legger mye prestisje i å servere lokale råvarer, tilberedt av kokker som virkelig kan sine saker.

HERREGÅRDSLUNSJ: Kjøkkenet på Dufweholms Herrgård leverer lekkerbiskner på rekke og rad, som denne spennende forretten med basis i lokal ost.

Dufweholms Herrgård er virkelig en liten perle du ikke vil gå glipp av, når du nå engang er på disse trakter. Og bare så det er nevnt: Selvsagt kan du overnatte her også. Men kanskje er det lurt å ta kvelden litt tidligere enn Albert Engström og Anders Zorn villa ha gjort. Ellers kanskje du ender opp med å måtte male om et lysthus før du drar…

FRA SKIPSVRAK: Vinkjelleren inneholder blant annet champagneflasker hentet opp fra et gammelt skipsvrak fra 1700-tallet. Den skal være fullt drikkbar, for deg som har råd: Prisene starter i overkant av 20.000 kroner per flaske…

3 ting å gjøre på Dufweholms Herrgård

1. Museumsbesøk
Dufweholms eier, Fredrik Åström, samler på snurrepiperier av ulikt slag fra forgangne tider. Velg mellom tre artige, små museer: Skiltmuseet, landhandel og gamle butikker som frisør, apotek og trykkeri.

2. Spabehandling
Dufweholms Herrgård byr på et lite, men lekkert spa med en fredelig relaxavdeling.

3. Katrineholm
Ikke langt fra Dufweholms Herrgård ligger Katrineholm, som Selma Lagerlöf i “Nils Holgerssons fantastiske reise” kalte for ”Sveriges lystgård”. Her står kultur- og forlystelsestilbudene i kø.

Fakta om Dufweholms Herrgård
Turistinformasjon
www.dufweholm.se

Adresse
641 92 Katrineholm, Sverige

Historie
Dufweholms Herrgård ble bygget av landshövding Johan Dufwa som en gave til sin elskerinne. Herregårdens historie inneholder en rekke spennende hendelser og har gjennom århundrene hatt 22 eiere. På herregården har slektsfeider, uår og utroskapsaffærer avløst hverandre på rekke og rad.

Sparreholm for kavalerister
Sparreholms Slott byr på et stort ridesenter, og en av Europas største og beste bilsamlinger: Flott med slott for deg som elsker eksklusive fremkomstmidler!

STASELIG: Sparreholms Slott ligger ved innsjøen Båven, og billedliggjør alle forestillinger om en prakteiendom i landlige omgivelser.

Jeg kjører en halv kilometer gjennom en av de flotteste alléer jeg har sett, og blir møtt av markeds- og kundeansvarlig Åsa Wallin idet jeg endelig svinger inn på grusen foran Sparreholms Slott.

– Fruen på slottet hilser, men hun er dessverre ute og rir i dag, forteller Åsa.

SLOTTSFRUEN: Den hesteinteresserte Anna Karinen og hennes familie kjøpte Sparreholms Slott i 1996, og har deretter stått for omfattende utbedringer og renoveringer.

Jeg inhalerer de maleriske, landlige omgivelsene, og har ingen problemer med å plassere en den ridende slottsfruen Anna Karinen i disse. Ei heller i de praktfulle salene i slottets første etasje, eller i hotellrommene i etasjen over. Opp til disse fører en gedigen vindeltrapp, som sikkert har fungert som catwalk for utallige debutanter i tidligere tider.

KONGELIG: Alle hotellrommene og -suitene er ulike, men har til felles at de har navn etter svenske kongelige og adelsfolk.

Alle hotellrommene og suitene er selvsagt forskjellige, og bærer navn som seg hør og bør etter svenske kongelige og adelsmenn og -kvinner. Kanskje det var nettopp her, i en av himmelsengene, at Jeppe våknet opp etter tidenes rangel?

FØRSTE ETASJE: Slottets første etasje er avsatt til sosiale sammenkomster i praktfulle saler og stuer.

Slottet er i seg selv mer enn grunn god nok til å besøke Sparreholm. Men for den bilinteresserte må den fantastiske samlingen av biler fra den første motoriserte hestekjerren via Ronnie Petterssons racing-bil til Kong Oscar den Annens bil – den som kjørte ut, og skapte avisoverskrifter over hele Sverige (og halve Norge) – virke som et uimotståelig fluepapir.

BILSAMLING: Samlingen av biler på Sparreholms Slott trekker til seg bilentusiaster fra hele Europa.

Samlingen av biler på Sparreholms Slott skal visstnok være en av de største og flotteste i Europa. Bak samlingen står slottsfruens far, Helge Karinen, som i dag er 84 år og fremdeles tilbringer flere timer daglig blant sine elskede biler. Datteren Anna er på sin side mer involvert i ridesenteret, som etter hvert er blitt meget velrennomert og hyppig besøkes av kjente rideinstruktører som Manuel de Oliveira, Pedro Torres, Anja Beran, Andrew McLean, Anders Eriksson, Christopher Dahlgren og Hanna Engström.

Familien Karinen kjøpte slottet i 1996, og har siden da gjennomført omfattende renoveringer på de staselige bygningene.

FASADEN: Dette er synet som møter deg etter å ha passert en av Sveriges flotteste alléer. (Se hovedbildet i denne artikkelen.)

3 ting å gjøre på Sparreholms Slott
1. Bilmuseet
Sparreholms Slott byr på en av Europas største og flotteste samling av gamle biler. Bak samlingen står entusiasten Helge Karinen, i dag 84 år og like dedikert. Mange kommer hit for bilsamlingen alene.

2. Jukebox-samlingen
I tillegg til den berømte bilsamlingen har Sparreholms Slott også en omfattende samling av… jukeboxer!

3. Ridesenteret
Anna Karinen er lidenskapelig opptatt av hester, og har bygget opp et stort ridesenter på slottets eiendom. Hit kommer ryttere fra hele verden for å lære, konkurrere – eller bare kose seg på hesteryggen i det flotte landskapet.

Fakta om Sparreholms Slott
Turistinformasjon
www.sparreholmsslott.com

Adresse
649 91 Sparreholm, Sverige

Historie
Det eldste navnet på slottet er Hyltingenäs, og man vet at bygningsmassen ble delt mellom to ulike eiere i 1562. Familien Sparre var eiere fra 1580 til 1757, og det var eieren selv som skiftet navn til Sparreholm i 1643. Den 33 år gamle grevinnen Ulrika Charlotta Taube (enke etter Baron Antoine De Geer) overtok slottet i 1757, og giftet seg året etter med mannen med det lett angripende navnet Johan Vilhelm Sprengtporten. Slottet forble i etterkommernes eie frem til 1887, og var i de kommende hundre år eiet av flere fremstående svenske familier – mest kjent var kanskje Bonde, Lewenhaupt og Wachtmeister. Da Anna Karinen kjøpte Sparreholms Slott i 1996, hadde det i noen år vært eiet av ulike stiftelser og organisasjoner.

(Visited 71 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen − five =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.