Oasen

Fra toppen av verdens høyeste bygning ser jeg Dubai reise seg igjen etter den økonomiske nedturen. En omstridt, menneskeskapt oase i ørkensanden, som bruker markedskreftene for å overvinne naturkreftene – igjen, og igjen.

Tekst og foto: Tom Andersson

Det er over 20 år siden mitt første besøk i Dubai. Sheik Rashid bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, The Ruler of Dubai, hadde allerede dengang store planer for sitt lille emirat ved Gulfen. Han hadde bygget verdens største menneskeskapte kommersielle havn, som mot alle odds var blitt en kjempesuksess.

Men Dubais hersker stoppet ikke ved havnen. For i motsetning til hva mange tror, er ikke Dubais økonomi styrt av olje. Den er styrt av internasjonal finans og turisme. Finansfolket hadde allerede fått sin havn, og sine skyskrapere til å huse hovedkontorene i Midt-Østen. Nå manglet bare turistene.

En oase trenger en palme
Sheikens problem var at Dubai hadde en alt for kort kystlinje til å huse det enorme turistvolumet han ønsket seg til emiratet sitt. Dette løste han med å bygge kunstige øyer – to av dem i form av palmer, den siste i form av et verdenskart: The World. De to palmeformede øyene alene utvidet kystlinjen med 520 kilometer, og vips! hadde Dubai sandstrender nok for alle.

STRANDLIV Dubai tilbyr sol og sommer året rundt, og med byggingen av to kunstige palmeformede øyer fikk det lille emiratet plutselig utvidet strandlinjen med 520 kilometer.

Kjøpesentre, luksushoteller, ferieboliger i superklassen, forlystelsessentre og restauranter skjøt opp som paddehatter. Alt skapt av ingenting, rett opp av ørkensanden.

– En glitrende oase! jublet optimistene.

– Bygget på sand! fnøs skeptikerne.

Og skeptikerne fikk rett, om enn på en litt annen måte enn den bokstavelige. For alt var bygget for lånte penger, og da finanskrisen kom i 2008 raste hele fundamentet sammen som et korthus. Dubai var ikke i stand til å betjene sin gjeld. Investorene som hadde vært ute etter raske penger i boom-perioden flyktet hals over hode, og etterlot gjerne både Porscher og Ferrarier på flyplassen; de var ikke mulige å selge i et marked under full kollaps.

Alt stoppet opp. Dubai var i praksis bankerott.

Dubai i fugleperspektiv
20 år etter mitt første besøk er jeg tilbake i Dubai – utskjelt av mange, elsket av andre. Jeg har tatt heisen opp fra det gigantiske kjøpesenteret Dubai Mall til utkikksplattformen høyt oppe i Burj Khalifa, verdens høyeste bygning. Utsikten er svimlende, på mer enn én måte. For vel er jeg avskrekkende høyt oppe, men vel så påfallende som høyden er den hektiske byggeaktiviteten jeg ser i alle retninger. Optimismen er tilbake, og med den tusenvis av nye utviklingsprosjekter. Så hva har skjedd siden krakket i 2008?

BURJ KHALIFA: Verdens høyeste bygning er hele 828 meter høy, fordelt på 160 etasjer. Utsikten fra toppen av “Nålen” er svimlende.

For det første ble Dubai reddet økonomisk av storebror Abu Dhabi – naboemiratet som i motsetning til lillebror virkelig har olje. Og med konkurstrusselen ute av det umiddelbare bildet tok man igjen fatt på arbeidet med å gjøre Dubai til en menneskeskapt ferieoase uten sidestykke i denne delen av verden. Litt etter litt vendte de tilbake – først turistene, deretter investorene. I dag blomstrer emiratet tilsynelatende som aldri før, med fremtidsplaner som ville slått pusten ut av enhver fornuftig blandingsøkonom fra nord.

Fra beduintelt til metropolis
Du skal lete lenge før du finner en flik av opprinnelighet i Dubai. Joda, du kan finne fargerike spor av den i souken – markedplassen som selger alt fra gull og krydder til plastsandaler. Og kanskje snev av opprinnelighet på en ørkensafari, selv om disse er aldri så turistifisert. I “Old Dubai” får du også et visst, om enn begrenset inntrykk av hvordan alt så ut før den ville veksten startet. I Dubai Museum er dette gjenskapt i livaktige scenarier.

GULL-SOUKEN: I den kjente gull-souken er det faktisk gull, alt som glimrer. Mange kommer hit nettopp for å sikre seg gode gullkjøp.

Har du ikke gjort det før, bør du legge inn et besøk i ørkenen. Ikke alle synes det er like stas å være passasjer i en jeep som kjører berg-og-dalbane i ørkensanden, og etterfølgende magedans i “beduin-campen” etter solnedgang er åpenbart iscenesatt for turister. Men selve ørkenen er betagende vakker og fascinerende, og gir deg om ikke annet et inntrykk av landskapet Dubai har vokst frem i.

BEDUINLEIR: Temmelig turistifisert, men likevel med en viss følelse av å oppleve et snev av det tradisjonelle beduinlivet.

Men ærlig talt: Du reiser ikke til Dubai for å besøke kulturminner. Hit reiser du for å nyte det gode liv på en beach club, bo på et hotell i luksusklassen, spise godt, shoppe i noen av verdens mest imponerende shoppingsentre og generelt sett skjemme deg bort i en glitrende, menneskeskapt eventyrverden for en stakket stund. Og om dette er reisens formål, har du virkelig kommet til rett sted: Dubai er virkelig et forlystelsens metropolis.

Stort, større – størst
Årlig lar da også over 100 millioner mennesker seg forlyste bare i Dubai Mall, verdens største shopping- og forlystelsessenter. Her finner du de fleste av moteverdens mest kjente designere i mildt sagt eksklusiv innpakning, i tillegg til en rekke større og mindre butikker i alle kategorier.

DUBAI MALL: Verdens største kjøpe- og forlystelsessenter inneholder blant veldig mye annet også et eget akvarium. Her et lite glimt fra utsiden av akvariet.

Her finner du også Dubai Aquarium, et enormt innendørs akvarium der den nyeste attraksjonene er en av verdens største krokodiller. Her kan du fly i flysimulator i regi av Emirates, gå på skøyter, ta heisen til himmels i Burj Khalifa, se en film på en av de mange kinoene eller spise mat fra alle verdenshjørner fra utallige små og store spisesteder. Og midt i det hele: En gigantisk Amphicoelias Brontodiplodocus; en dinosaur av et kjøpesenter krever selvsagt sitt eget eksemplar av arten.

I Dubai skal alt helst være størst eller best. Man kan mene hva man vil om ambisjonene, men det er ingen tvil om at gjennomføringsevnen står i stil med planene – så lenge pengene holder. Sheik Rashid bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum har skapt sitt eventyrrike ut av tilnærmet ingenting i den golde ørkensanden, og den voldsomme utbyggingen bare fortsetter.

Dubai arrangerer verdensutstillingen, World Expo, i 2020. Her forventer man 75 millioner besøkende, hvorav 70 prosent fra andre kontinenter. Turismen er i kraftig vekst, også fra Norge. Først ute med direkterute fra Oslo var Norwegian med sin nye Dreamliner, og deretter etablerte også Dubais eget flyselskap Emirates seg i Norge. Med dem kom også den første flighten ut av Gardermoen med første klasse ombord. Det skal altså ikke stå på tilbringerkapasiteten eller -kvaliteten, og med en vesentlig kortere flytid blir Dubai plutselig også et reisemål for langhelger. Sol og bad i kombinasjon med storby året rundt lokker nok mange nordmenn til Gulfen i årene som kommer.

ET GLIMT AV OPPRINNELIGHET: I ørkenen utenfor Dubai kan du fremdeles møte kamelflokker som streifer fritt omkring i sanddynene, slik landskapet var før den enorme utbyggingen startet.

Skåret i gleden er et mildt sagt lurvete forhold til menneskerettigheter, hvilket nok forblir et problem for emiratets turistmyndigheter mot et stadig mer bevisst norsk publikum. Debatten rundt norske bloggeres sponsede besøk ved inngangen til 2019 taler sitt tydelige språk om den lille ørkenstatens utfordringer.

Helt til slutt: Min tur til Dubai var også sponset, for meg av Emirates. Det er nemlig slik at profesjonell reiselivsjournalistikk og -blogging langt på vei vil forsvinne hvis kostnadene må betales av den skrivende: Da vil man faktisk tape penger på å utføre yrket sitt. Mitt svar på dette er å informere sponsoren om at jeg gjerne tar turen, men under forutsetning av at jeg skriver det jeg vil – uten innblanding fra sponsoren. Noen sponsorer godtar ikke dette, det være seg et nasjonalt turistkontor, et flyselskap eller et cruiserederi. Da er valget for meg enkelt: Jeg takker nei til turen.
Emirates hadde ingen problemer med å godta dette.

Fakta om Dubai

Turistinformasjon
www.dubaitourism.ae

Slik kommer du dit
Norwegian og Emirates flyr direkte fra Norge. Jeg fløy sponset med Emirates fra Oslo Lufthavn Gardermoen. Tips: Flyr du business, blir du hentet med egen limousin hjemme– og kjørt hjem igjen ved retur. www.emirates.com/no

Bo godt
Jeg bodde fint på Le Meridien, som har både poolområder og ikke minst en egen “forlystelses-landsby” med restauranter, barer og nattklubb. Hotellet ligger rett ved flyplassen, og egner seg utmerket for deg som har stop-over i Dubai på vei til andre destinasjoner: Dubai er Emirates viktigste HUB for flygninger til andre deler av verden. Selv skulle jeg videre til Seychellene, og hadde glede av kort vei til og fra flyplassen.
www.lemeridien-dubai.com

Se og gjøre
Har du ikke vært på toppen av verdens høyeste bygning, bør du ta turen opp i Burj Khalifa. Inngang gjennom verdens største kjøpe- og forlystelsessenter, Dubai Mall. Husk å bestille billetter til toppen på forhånd, så unngår du kø. Du kan ellers også risikere at det er fullt.
www.burjkhalifa.ae
www.thedubaimall.com
Sol og badeliv nyter du best på en privat beach club. Vi valgte Fairmont the Palm, også på grunn av den fabelaktige asiatiske lunsjen.
www.fairmont.com/palm-dubai
Mange ønsker seg også en ørkensafari, og det er flere tilbydere i Dubai. Blant de større finner du Desert Safari Dubai.
www.desertsafaridubai.com


(Visited 70 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five − 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.