Ismakerne i havgapet

På en nydelig liten øy i en nydelig liten skjærgård ved sydspissen av Fyn lager Britta og Martin verdens nydeligste lille iskrem – som nå har fått vinger, og er på full fart ut i den store verden.

Tekst og foto: Tom Andersson

Den første sommerdagen velsigner meg med sol og florlett havbris der jeg tøffer med fergen utover i skjærgården fra Svendborg til Skarø. Jeg befinner meg ved sydspissen av Fyn, med vinden ruskende mildt i håret og boblejakka trygt pakket ned i kofferten. Utover i sundet ligger de flotte landstedene på rekke og rad, men jeg er ikke ute etter det prangende: Jeg søker Det gode liv ved det enkle, og har gode forhåpninger om å finne det på øya Skarø med sine 27 fastboende sjeler.

Malt med Vårherres palett
Og allerede ved fergeanløpet innfris alle forventninger. På brygga venter et par eldre herrer med snadde og bukseseler på leveransen av bayer og pipetobakk fra Svendborg. De har nevene dypt begravet i bukselommene, og all verdens tid til rådighet. Forbi kaia og innover i engene maler vårblomstene landskapet i hele Vårherres fargepalett. En lykkelig hund kommer byksende gjennom blomsterengen, og ønsker meg velkommen som om jeg var en lenge savnet venn.

Det gjør også Britta Tarp, som kommer meg i møte i et langt roligere tempo langs grusveien innover på øya.

– Velkommen til Skarø, så hyggelig at du tok med deg sommeren!

Idyllen Skarø når du med ferge ut fra Svendborg på Fyn i Danmark.

Det er lett å tro at sommeren aldri forlater et sted som Skarø, selv ikke midtvinters. Kanskje er vinteren på Skarø nærmest å oppleve som sommer med snø på, i den grad det i det hele tatt faller snø i denne idyllen.

Men is har de, bokstavelig talt i bøtter og spann, og året rundt. Og når alt kommer til alt, er det gjetord om isen som har fått meg hit ut i havgapet.

Is med vinger
Britta Tarp og mannen Martin Jørgensen kom til Skarø for 16 år siden. Eller for å være mer nøyaktig – det var Martin som kom hit. Senere samme år tok han turen tilbake, denne gang sammen med Britta og et vennepar.

– Vi gikk forbi et nydelig gammelt hus på øya, og både Britta og venneparet vårt var enige i at det var den reneste idyllen, smiler Martin.

– Men idyllen slo litt sprekker da jeg fortalte at det var mitt – at jeg hadde kjøpt det noen uker i forveien, ler han.

Det skulle ta tre år før Britta var moden for å flytte ut til Skarø. Martin hadde planene klare: De skulle starte med produksjon av iskrem. Selv hadde han bakgrunn som biokjemiker, med utstrakt kjennskap til naturens egne ingredienser. Skarø Is skulle produseres med ingredienser som bjørkesaft og sukkertang, og de to gründerne gikk i gang med en prosess der prøving og feiling til slutt ga ønskede resultater.

Skarø Is begynte som et tilbud til de nærmeste, og nådde knapt nok inn til land. Men om sommeren fylles øya med turister, og isen var så god at ryktet snart begynte å spre seg med dem. I dag leverer Britta og Martin sin iskrem i en uendelig rekke med smaksvarianter til alt fra spesialforretninger til Danmarks ledende Michelin-restauranter.

Skarø-isen kommer i mange varianter, og er etterspurt fra Michelin-restauranter til Singapore Airlines. Aller best smaker den selvsagt på Skarø.

Den lille is-suksessen i havgapet ble etter hvert kronet med en leveranse som var like uventet som den var imponerende:

– Vi presenterte isen vår på en messe, og fikk besøk av noen representanter fra Singapore Airlines, forteller Martin.

– De likte tydeligvis det de fikk smake, for de spurte oss om vi kunne tenke oss å lage en is spesielt for dem.

Dermed forsvant Martin inn i sitt laboratorium, og kom til slutt ut med den perfekte isen for formålet – med smak av Singapore Sling! Flyselskapet lot seg begeistre, og i dag serveres den som dessert på alle flyvningene til Singapore Airlines. Ingen liten bragd for et lite selskap på en liten øy i havgapet.

Men den internasjonale suksessen til tross – Skarø Is smaker aller best på Skarø en varm sommerdag. Bare prøv selv!

(Visited 59 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.